התרשמויות
יום שני, 26 ביולי 2010
שני ביקורים במורמנסק

מורמנסק - הכי צפוני שאפשר


יש לה נמל ימי למפרץ קולה. האזור קר ביותר, אך המים בנמל מורמנסק לא קופאים במשך כל ימות השנה, הודות לזרם הצפון-אטלנטי החם. כמובן מאוד התרגשתי. המקום הכי צפוני שאני הכרתי עוד מימי ילדותי היה ארכנגלסק. מסתבר שמורמנסק צפונית בהרבה גם לארכנגלסק. איך מגיעים לשם? בדרך כלל בטיסה. מי שרוצה ויכול אפשר להגיע גם ברכב או ברכבת אבל זה רחוק, אי אפשר לעבור את הדרך הזו ביום אחד. כמובן תהיתי, כיצד יש שם קהילה יהודית, מה יש ליהודים לחפש שם כל-כך רחוק. כשהגעתי לשם שאלתי את רודולף, ראש הקהילה, כיצד הוא הגיע לשם. הוא סיפר שהוא היה בצבא, ויום אחד קיבל פקודה לעבור לשם עם משפחתו, וכך גם יהודים רבים אחרים. כמובן שנמל מורמנסק הוא נקודה איסטרטגית חשובה לרוסים. העיר נוסדה בשנת 1916 שמה היה רומנוב על המורמן. אז נבנתה מסילת ברזל לחצי האי קולה, והעיר קיבלה את שמה משהשושלת המלכותית הרוסית. מורמן הוא השם הרוסי הישן לימת ברנט ולעם הנורבגי, שנקראו הנורמנים. את השם מורמאנסק קיבלה העיר לאחר מהפכת אוקטובר בשנת 1917.
למזלי, בפעם הראשונה שיצאתי לשם יצאתי יחד עם סופי קוצר, מנהלת המרכז הישראלי, לקראת חנוכה בדצמבר 2002, חגגו הקהילה היהודית ו"חסד" חג משותף. הקהילה היהודית הייתה בת 10 שנים, ומוסד "חסד" חגג חמש


במהלך הטיול שלנו עברנו ליד עיר הילדים, מבני אבן קטנים ונחמדים למשחקי ילדים, שכמובן לא היו פעילים באותה תקופה, הם היו מכוסים בשלג כבד. יצאתי להצטלם ורגלי טבעו בשלג עד מעל הברכיים. המשכנו לגבעה

דבר נוסף שהרשים אותי בתוך העיר היה פסל ענק של שתי דמויות, צילמתי את הפסל. שתי הדמויות לא אמרו לי הרבה, נאמר לי רק שאלו הם קיריל ומיפודי (מיתודי), הדמויות שהמציאו את הכתב הקירילי. התחלתי לחקור את הנושא. בפעם השנייה שהגעתי לעיר ביקשתי להגיע שוב לפסל הזה, שמתי לב לפרטים, וצילמתי אוו מקרוב. תוכלו להתרשם מגודלו של הפסל מן התמונה שאני מצולמת לידו.

קיריל ומתודיוס, אשר נולדו בסלוניקי שביוון. ((Tessaliniki בשנים 826-827. על אף שהיו בנים למשפחה חילונית הם נהיו לכמרים, והתגוררו במנזר מעל מצר הבוספורוס, המפריד בין החלק האירופאי של טורקיה לחלקה האסיאתי. מאוחר יותר נשלח קיריל ללמד את הנצרות בממלכת הכוזרים (בעיקר רוסיה הדרומית ואוקראינה) ואחיו התלווה אליו. הם למדו את שפתם של הכוזרים והמירו את דתם של רבים מהם לנצרות. זמן קצר לאחר מכן, הוזמנו שני האחים על ידי נסיך מורביה (כיום ברפובליקה הצ'כית), אשר חיפש אנשי דת נוצרים, שיוכלו ללמד את בני עמו בשפתם, השפה הסלאבית, ובכך לבלום את השפעתם של השליטים דוברי הגרמנית. שני האחים התייחסו ברצינות רבה למשימתם החדשה. קיריל, בעזרתו של אחיו מתודיוס, המציא אלף-בית חדש, המבוסס על האלף בית היווני, והמשיך בתרגום ספרי הקודש. האחים התקבלו בהתלהבות על יד העם, אך לא על ידי השליטים הגרמנים ואנשי הדת. קיריל מת ברומא בשנת 869 ואילו אחיו מתודיוס שחזר לקונסטנטינופול, שם המשיך בתרגום כתבי הקודש. מת בשנת 885. מורשתם של האחים לא שרדה במורביה, אך היא עברה למדינות אחרות, בהן: בולגריה, סרביה, מקדוניה ורוסיה. בהן השפה הסלאבית עדיין משמשת לצורכי דת. באותן מדינות, ובמדינות נוספות, משמש האלף-בית הקירילי ככתב הרשמי, בו משתמשים הן בחיי היום יום והן בכנסיה. האלף בית הקירילי בואריאציות מעט שונות ולא מאוד משמעותיות, משמש כיום לכתיבה בשש מדינות סלאביות: בלארוס, בולגריה, מקדוניה, רוסיה, סרביה ואוקראינה. ארבע מדינות של בריה"מ לשעבר: קזחסטאן, אוזבקיסטן, קירגיסטן, טג'יקיסטן, וכן במונגוליה.
הביקור השני במורמנסק אפריל 2003
חשבתי שבזאת הסתיים הרומן שלי עם העיר מורמנסק. משום מה החליטו לשלוח אותי שוב לעיר הזו. הפעם יצאתי בטיסה לבד. עליתי על מטוס קטן בחברת כמה אנשי עסקים ומקומיים שכנראה מגיעים מדי פעם לעיר וממנה בטיסה. זו הייתה תקופה טובה יותר לטיסה, כי השמיים היו בהירים, הנוף נראה די ברור כי הטיסה לא



מורמנסק בסרט אווירה
סרט זה לא צולם על ידי. בחרתי להציג אותו בבלוג משום שהוא משקף את העיר וערוך היטב גם אני צילמתי במורמנסק בוידאו. הצילומים שלי, לצערי פחות טובים מן הסרט הזה. תהנו. גם אני נהניתי מן הסרט. אפשר לצפות בסרט במסך מלא. לחצו על הכפתור בעל 4 החיצים והתרחקו מן המסך.
יום שני, 19 ביולי 2010
קרונשטאדט שבמפרץ פינלנד
בתקופת השליחות שלי יצאתי מדי פעם עם חברים לטייל מחוץ לעיר סן-פטרסבורג. יום אחד יצאנו לעיר הנמל הרוסית קרונשטאדט,

באותה תקופה, בשנת 2003 נחנך גשר ענק שהוא גם סכר על מי הים הבלטי. אורכו 16 ק"מ והוא מחבר את קרונשטאדט עם השטח היבשתי של מפרץ פינלנד. במהלך הנסיעה בחודש פברואר כל מה שראינו היה ים שלג ענקי. במקום כחול של מים, לבן של שלג. כשנסעתי על הגשר השנה. גיליתי שהכבישים התרחבו. יש הרבה מחלפים וכיוון שקרונשטאדט היא אזור אסטרטגי חשוב גם הושקעו במעבר הזה הרבה מאוד משאבים. הפעם הים היה כחול כחול, השמיים היו בהירים מאוד. בתחילת מאי מזג האוויר היה קריר, אבל בהחלט נסבל.
העיר הוקמה על ידי פטר הגדול לאחר שכבש את האי מידי שבדיה בשנת 1703. העיר מכסה חלק גדול מדרום מזרח האי וממוקמת מול סנקט פטרבורג. בעיר מתגוררים כ 42,800 תושבים, נכון לשנת 2006.
הכנסיה האורתודוקסית שהיא גם מוזיאון ימי

כאשר התחלתי לחקור את תולדות העיר גיליתי פרטים על מרד המלחים בקרונשטאדט : המרד פרץ בפברואר 1921, כאשר מלחי הצי הרוסי הבלטי פרסמו שורת תביעות פוליטיות וכלכליות. המרד הדגיש את ההבדלים שבין

פסלו של אדמירל מקארוב
בכיכר הכנסיה האורתודוקסית בקרונשטאדט במרכז העיר ניצב פסלו של סטפאן אוסיפוביץ' מקארוב. הוא נולד ב-8 בינואר 1849, נפטר ב-13 באפריל 1904. היה תת אדמירל מפורסם באימפריה הרוסית, מפקדו רב
מקארוב הוביל שתי משלחות אוקיינוגרפיות מסביב לעולם על גבי הקורבטה "ויטיאז" (גיבור, אביר) (בין השנים 1886-1889 ובין השנים 1894-1896) הוא הגה את רעיון שוברת הקרח, פיקח על הבנייה ואף פיקד על המסעות הראשונים על שוברת הקרח "ירמאק" בחוג הארקטי בשנים 1899 ו-1901. במלחמת רוסיה – יפן קודם מקרוב למפקד צי האוקיינוס השקט של רוסיה. הוא נהרג במהלך מלחמת רוסיה-יפן על האוניה פטרובלבוסק. האונייה התפוצצה כשעלתה על מוקש ימי.
בגלריות המצורפות כאן בבלוג, תוכלו לצפות בצילומים שלי משני הביקורים בקרונשטאדט. הכנסייה האורתודוקסית, הנמל, הכביש והסכר המוביל לקרונשטאדט, פסלו של פטר הגדול, שהקים את סן-פטרסבורג וגם את העיר קרונשטאדט. צילומים מן המוזיאון הימי ועוד התרשמויות שלי.
יום שישי, 2 ביולי 2010
יום חמישי, 1 ביולי 2010
טיפוח חצרות פנימיות
אולפן "חלום" האולפן שבו לימדתי בשנות שהותי בעיר גם הוא נמצא במן חצר כזו. וגם המקום הזה עבר שיפוץ בשנים האחרונות. נחמד לראות שהעיר מתפתחת ומקבלת צביון הרבה יותר נעים, לרווחת התושבים. החצרות הללו משמשות כיום מקום חנייה למכוניות של הדיירים שהולכות ומתרבות בעיר.

גם בווילנה התגוררתי בבניין גדול כזה, הכניסה אליו הייתה דרך חצר אחורית, המקום היה מוזנח למדי ולא מואר, ולפעמים אף חששתי להגיע בלילה לשם, כיוון שהדירה הייתה במרכז העיר. בני נוער אהבו לשבת בחצר, לעשן ולשתות בירות ולא תמיד נעים היה לעבור לידם.

אחד המבנים בווילנה שנבנה מול הבית שבו התגוררתי נרכש על ידי משקיעים מן השוק האירופי, כאשר הגעתי החלו לשפץ את המבנה, עקבתי אחרי הבנייה. שטח החצר האחורית הפך לנכס נדלני. מן הבניין נשארה רק המעטפת שלו, במרכז בשטח החצר האחורית נחפר חניון ענק למכוניות, עליו נבנה הבניין כולו, הבניין הפך לקניון מפואר והמעטפת שלו שופצה בסגנון הישן של המבנים ברחוב גדמינו.
חלק מן הבתים ברחוב הראשי של העיר סן-פטרסבורג, נייבסקי פרוספקט, היו במצב רעוע ביותר, אי אפשר היה לשכן בהם בני אדם. רוב המבנים הללו כוסו בפרסומות ענק והייתה סכנה להיכנס אליהם. בעשור נוצל השטח לבנייה. וכיום, רוב המבנים הללו משמשים כמלונות או מרכזי קניות ברחוב נייבסקי פרוספקט.
כאשר הגעתי לפטרבורג השנה באפריל 2010 הופתעתי לגלות שחל שיפור רציני בעניין זה. חבריי המתגוררים בדירה כזו ובחצר כזו בין שתי התעלות הגדולות, הציגו לי את החצר החדשה שלהם ששופצה לאחרונה בעזרת עיריית סן-פטרסבורג. שמחתי לראות את החצר המקסימה. כשאני הגעתי לשם באפריל העצים רק החלו ללבלב ואפשר היה לראות את קירות הבתים. לאחרונה שלח לי איגור כמה תמונות לאחר הלבלוב המלא של העצים והתוצאה באמת מלבבת.

אני מצרפת גלריה של תמונות שידגימו בפניכם כיצד נראית חצר אחורית משופצת בעיר התיירות המרשימה הזו פטרבורג.